Post:

Náš večer s autobusem

Tak a už je to zase tady, měla jsem to dobře naplánované, večeři nachystanou včas, dítě je vykoupané, šup do postýlky….když se znenadání ozve: „Mamííííí, uděláme si ještě pár jízd autobusem, prosííím!“ a moje vidina poklidného večera u televize se právě rozplynula v nenávratnu. Ne nepůjdu teď v osm večer s mým prvňáčkem do mrazu na zastávku, zase taková hrůza to není. My si jen vytáhneme náš papírový autobus a ponoříme se do zábavného světa Hejného matematiky.

Můj syn je v individuálním vzdělávání a Hejného matematiku jsme přibrali z mého popudu, já jsem děsně zvědavý člověk a domácí vzdělávání je pro nás oba především cesta objevování. Takže i já občas mluvím do toho, co vyzkoušíme. Naštěstí tahle metoda zaujala mého syna stejně jako mě. Hejný naší matematice dodal úplně nový rozměr (v předškolním věku Théo asimiloval matematické koncepty především z montessori materiálu) a Hejný nám přinesl domů ještě další nový rozměr. Nutno podotknout, že já sama jsem byla velmi zvědavá, jak se bude dát praktikovat Hejného metoda mimo školní třídu. Dá a výborně.

Výše zmiňovaný Autobus je jedno z prostředí vyskytující se v H-mat, dítě se tímto prostředím seznámí a pak řeší různě komplikované příklady v kontextu tohoto známého prostředí. Postupujeme zde od velmi konkrétní situace směrem k abstrakci, a celý postup je v učebnicích velmi dobře promyšlen a popsán. Výhoda podobného postupu spočívá v tom, že dítě skutečně porozumí problému a nedochází pouze k mechanickému nácviku dovedností, kterou pak dítě nedokáže v reálných situacích využít. Hejný používá výraz „protéza“ pro znázornění té nedokonale asimilované kompetence bez hlubšího matematického porozumění. Takže se snažíme podporovat solidní matematické myšlení bez protéz.

Takže zpět k našemu autobusu a jak to s ním vlastně bylo. Vyrobili jsme si z krabice od kapesníků nádherný autobus, a to takovým způsobem, aby nešlo vidět dovnitř a jako cestující vybral Théo legové panáčky (má jich opravdu hodně), postavili jsme několik zastávek a už se jelo. Já jsem byla nejprve řidič a plánovala jsem celou cestu i počet nastupujících a vystupujících na každé zastávce a syn pozorně sledoval (připomínám do autobusu není vidět, takže nejde kontrolovat vizuálně kolik lidí se aktuálně v autobuse nachází. Na konci cesty jsem se ho zeptala: „Kolik cestujících se dostalo na konečnou?“ Tohle nám vydrželo chvilku, a užili jsme si spoustu legrace, hlavně když jsme si to snažili vzájemně co nejvíce ztížit. Všechno bylo super až do chvíle než jsem se zeptala: „A kolik lidí vlastně vystoupilo na třetí zastávce?“ Théo na mne zůstal koukat s pusou dokořán….to byl ten moment, kdy mu došlo, že paměť mu na tohle asi nebude stačit (pominu desetiminutovou scénu, kdy panikařil, nadával, že jak si to jako má zapamatovat a že to říkám moc rychle ) a že to bude chtít nějaký zápis…. A tak začala jeho cesta k tabulce. Pro mne bylo neuvěřitelně inspirující vidět, jak postupně svou tabulku vylepšuje až do stavu, kdy byla skoro úplně identická, jako ta v H mat. a to bez jakéhokoliv zásahu, nebo vedení z mé strany, pominuli doporučení sáhnout pro pravítko (to je také jeden z klíčových faktorů při hraní si s matematikou podle Hejného, nedávat dětem upečené řešení, pamatujte, že cesta je cíl). No a s tabulkou nás čekaly další dny a týdny velké zábavy a objevování jejích vlastností a přínosu. Co všechno se z ní dá zjistit za informace a jak krásně se dá využít ke spočítání informací, které nám chybí. Pracovní sešit se pak už jen hemží příklady, které jsou těžší a těžší. Výzvy rostou přiměřeně tomu, jak roste můj malý matematik. Ale co je nejlepší, že roste i jeho láska k matematice. Že matematiku považuje za jednu z nejlepších aktivit. A že náš společný večer může být zábavné intelektuální klání, u kterého se i já ve finále bavím víc než u zapnuté televize ;).

Sign up for the newsletter on the Hejny method and get new content alerts

By signing up for the newsletter, you will receive new contents from the Hejny method 2x-3x a month. You can unsubscribe at any time by one click on the link in each email.

Didactical environments mentioned in the post

Autobus

Autobus je hra, která využívá dětem známé prostředí, která je baví a u které získávají své vlastní zkušenosti. Na nich je možné stavět při výuce ve škole. Autobus vytvoříme z lepenkové krabice a za ce...

Více informací

Comments

Jana Kozlová

Jana Kozlová

Jmenuji se Jana Kozlová a jsem lektorka na volné noze. Pracovala jsem v Čechách i ve Francii v oblasti managementu organizací, nicméně několik posledních let se můj zájem orientuje především na děti, přesněji na proces jakým se učí. Zajímám se o různé inovativní metody a trendy ve vzdělávání. Zjišťuji, co podporuje proces učení tak, aby jedinec mohl dosáhnout svého maxima.

Mám 6letého syna Thea a mezi mé koníčky patří ( i když na ně v posledních letech skoro nemám čas) sportování - lyžování, kolo, surf...