Post:

To je kráva!

Nastoupil jsem do ranního poloprázdného autobusu. Na mé zastávce už nikdo jiný totéž neučinil, ani nikdo nevystupoval. Než jsem se stačil rozhlédnout, kolik že cestujících právě jede, uslyšel jsem hlasité: „To je kráva!“ Odkud to zaznělo? Zvedl jsem oči. Pár školáků posedávalo kolem. Dva úplně vepředu vedli vzrušenou soukromou debatu, která se prostě nedala přeslechnout: „To víš, že jo! Pes a beran jsou dohromady jedna kráva." 

Hned se mi ulevilo. Tady se nenadává, tady se počítá! V matematickém prostředí Dědy Lesoně. „Nene, kráva je deset. Jako dvě kozy. A nejvíce je kůň. To je dvacet.“ Hmm, do dvaceti se počítá na konci první třídy. A tohle byli minimálně čtvrťáci. Mezi těmito zvířátky čísla nemají co dělat. Leč, jako při téhle matematice vždy, si každý může najít svou cestu k řešení. A snažit se děti přesvědčit o vlastní pravdě a vlastním postupu fakt nemá cenu. 

Nedává ani smysl přišpendlit na nástěnku tahák s přepočty, třeba kočky na dvojku, husy na trojku a tak podobně. To je nepochopení prostředí. Já tam dávám rovnice s ikony zvířátek. Tím pádem i jistě vím, že mezi nimi není vůl. Ještě, že tak. Nemusím se obávat, že se v té záměně, o kterou ve zvířátkách Dědy Lesoně jde především, objeví nějaká nálepka pro učitele. A dál se můžu na své cestě zabývat tím, kolik lidí z autobusu vystoupí na konečné, až se zase dveře otevřou.

Sign up for the newsletter on the Hejny method and get new content alerts

By signing up for the newsletter, you will receive new contents from the Hejny method 2x-3x a month. You can unsubscribe at any time by one click on the link in each email.

Didactical environments mentioned in the post

Děda Lesoň

Děda Lesoň pečuje o zvířátka: myšky, kočky, husy, psy, kozy, berany, krávy a koně. Zvířátka dědy Lesoně ráda hrají přetahovanou. Všechny myšky jsou zde stejně silné, všechny kočky jsou stejně silné...

Více informací

Comments

Petr Mutina

Petr Mutina

Jmenuji se Petr Mutina a pocházím z Českého Těšína. Takže se pořád z něčeho a na něco těším. Momentálně hlavně ze svých třeťáčků ze ZŠ Praha - Lipence, které učím od první třídy a o kterých jsem napsal knížku Osmička v žákajdě aneb Tajný deník učitele prvňáčků. Matematiku Hejného metodou vyučuji na základce a sám se v ní dále vzdělávám jako student Pedagogické fakulty UK v Praze. Těším se ze všeho, co dělám, ze všeho co mám a ze všech koho mám.