Post:

Vláčky - doporučená didaktická pomůcka

V modrých učebnicích prof. Hejného a kol. H-mat, o.p.s. pro 1. ročník vydávaných v tomto roce přímo v H-mat, o.p.s. najdete nové prostředí: Vláčky. O tomto prostředí si můžete přečíst více zde na blogu. Prostředí Vláčky vyžaduje didaktickou pomůcku. Bez ní nedává smysl. Děti potřebují s vláčky, vagonky manipulovat. Dneska se podíváme na to, kde lze pomůcku koupit a jak je možné ji případně vlastnoručně vyrobit, pokud nemáte prostředky na její pořízení.

Koupit

Vláčky (na www.h-ucebnice.cz) - dřevěné hranolky. Různě dlouhé barevné hranolky (vagónky) děti mohou porovnávat a zjišťovat tak vztahy mezi nimi. Skládáním jednotlivých vagónků pak získávají vláčky. Vztahy děti objevují právě manipulací s hranolky a jejich porovnáváním.

  

Vyrobit

Pokud si koupi připravené pomůcky nemůžete dovolit, nabízíme návod, jak si udělat náhražku vlastními silami. Přesných hranolků - vagonků bohužel vlastní výrobou těžko dosáhneme, nicméně u tohoto prostředí jsme zastánci hesla „Lepší něco, než-li nic.“

Na www.h-ucebnice.cz najdete v horním vodorovném menu záložku „Šablony ke stažení zdarma“. V sekci „Tematicky rozdělené šablony“ si stáhněte a následně vytiskněte šablonu „Vláčky“ – při tisku je třeba, aby šablona byla vytištěna ve skutečné velikosti. (Jak poznáte, že jste správně vytiskli? Bílý čtvereček má rozměr 1 x 1 cm.)

Vytištěné vagonky si nalepte na kartón (vhodný je např. kartón z krabice od bot) nebo zalaminujte a následně je potřeba co nejpřesněji vagonky vystříhat, či vyřezat jednorázovým lámacím nožem podle černých čar. Místo kartónu je možné použít i tenký polystyren. Při výrobě této pomůcky dbejte co nejvíce na přesnost. která je pro tuto pomůcku klíčová.

Sign up for the newsletter on the Hejny method and get new content alerts

By signing up for the newsletter, you will receive new contents from the Hejny method 2x-3x a month. You can unsubscribe at any time by one click on the link in each email.

Didactical environments mentioned in the post

Vláčky

Nové prostředí Vláčky zavádíme hned v první třídě. Pracuje se v něm s barevnými hranolky. Znázorňují vagónky, jejichž skládáním získáváme vláčky.

Více informací

Comments

Romana Petráňová

Romana Petráňová

Romana má ve společnosti H-mat, o.p.s. na starosti podporu učitelů v oblasti pomůcek. Máte-li tipy či dotazy v této oblasti, kontaktujte jí na [email protected].